Dag 9

I dag er det nest siste dag på felt og  det har skjedd mye i alle 3 feltene. Vi startet dagen med å få utdelt arbeidsoppgaver. Først skal vi beskrive hva vi gjorde i hvert felt, for til slutt å beskrive litt om jordprøvetaking og jordprofil-vurdering.

På felt 1 startet vi med fotogrametri for å få et bilde av nederste og siste laget. Deretter tok vi jordprøver og MS-avlesninger. Så vurderte vi noen profiler, først et profil i selve vollen som vi hadde bevart under utgravningen, så profilen til vollen som forsvant inn under torven, se Figur 1. Tilslutt begynte vi å fylle igjen deler av feltet.

Figur 1

På felt 2 fortsatte vi med gjenfyllingen og på kort tid var utgravningen borte, og det var bare noen små spor igjen som viste hvor feltet hadde vært. 

På felt 3 gravde vi videre nedover i haugen av hermetikkbokser, vi fant mange forskjellige funn, blant annet: Hele og knuste glassflasker og keramikk, rester etter sko og klær, knapper, bestikk, batteri, bein, metallskrap, og tuber med frostkrem. Feltet viste seg og være dypere enn vi først trodde og vi måtte til slutt ta frem spaden for å komme til bunns. Selve deponiet bar preg av en ryddig jobb med klart avgrensede vegger, og med et dekke av treverk som ble synlig i profilen. Vi fikk slutt dokumentert bunnen og lagene på feltet, og tok de nødvendige innmålingene og innsamling av funn. Totalt telte vi 290 hermetikkbokser. Se Figur 2 til 4 for noen av funnene. 

Figur 2: Hermetikkbokser og annet skrap i felt 3.

Figur 3: Reinsdyrgevir.

Figur 4: Ukjent gjenstand av metall, kanskje en liten tank?




















Figur 5: Glass og keramikk, noen er fortsatt brukbare.

For å ta jordprøver måtte vi først måle opp hele felt 1 i et rutenett, der hver rute var en kvadratmeter. Dette gjorde vi med hjelp av målebånd og spiker. Deretter skrapte vi av litt av laget og tok ut en god klump med jord. Prøvene ble tatt midt i kvadratmeterene på hele felt 1. Jorden skulle legges i hver sin pose og alle prøvene har sin egen unike ID. Prøvene skal så få bli med tilbake til Tromsø og analyseres. Se Figur 6. 

Figur 6: Prøvepunkter og poser er plassert på felt 1, klare for litt jord.

Deretter tok vi for oss å grave frem profilen til den tidligere avmarkerte område av veggvollen i felt 1, hvor vi ikke hadde gravd bort den lange ormen av silt. Dette betyr at vi gravde oss noen gode centimeter lengre ned en hva resten av feltet var gravd med spader. For så å ta frem gravspadene og grave veggene frem, med høyre sidelengs tak sik at vi ikke blandet sammen de ulike lagene. Dette fører til at vi får en klar vegg med alle de ulike lagene vi har gravd oss gjennom så langt pluss litt til! her kunne vi klart se hvor dypt lagene med sand, silt og kull gikk med en sidelengs profil. 

Vi tok også denne metoden i bruk i slutten av dagen på felt 1 hvor vi gravde frem og gjorde veggen klar langs hele vest siden av feltet, hvor vi gravde oss lengre ned med spader, rensket opp veggen og tok en rekke med bilder for fotogrammetri samt skrev en digital beskrivelse av hvordan veggen var bygget opp og hvilke lag der var å finne slik at vi kan se og forstå hvordan de ulike lagene vi har gravd gjennom oss var i forhold til hverandre og hvordan alt passet sammen. Se Figur 7 for et utklipp av 3D-modellen.

Du kan lese mer om arkeologisk stratigrafi på store norske leksikon: www.snl.no

- Simen, Martine, Anders

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Dag 4

Dag 10

Dag 8