Dag 7

Heia bloggen. 

I dag skjedde det spennende ting. Vi har jobbet så fort at vi har åpnet et nytt felt. Hils på maskingevær-posisjon fra andre verdenskrig, også kalt felt 3 her på bloggen. 

Felt 3.
Felt 3 er som sagt en maskingevær-posisjon fra andre verdenskrig, en del av lyngenlinjen som var Tysklands siste og absolutte forsvarsstilling i Nord-Norge. Området i Storfjord fra Finnelvdalen via Parasdalen, Stordalen, Kitdalen til Skibotndalen, Skibotn og Falsnes ble utbygd som et komplett og sammenhengende forsvarsverk. Her har nok en tysk luring ligget i buskene å lusket etter fiender. Vi avtorvet og fikk gjennomført flere flateavdekninger. Det meste som ble funnet her var en del gamle hermetikkbokser, en hel glassflaske og metallgjenstander. Felt 3 ligger i en liten skråning, blant busker og trær. 
Flasken som ble funnet på felt 3. 

I felt 1 går det bare nedover, bokstavelig talt :-) Vi har også i dag jobbet hardt med lagavdeling. Vollveggen er så å si skrapet helt bort. Vi har funnet mange små og store stolpehull. Max gravde frem et helt stolpehull, eller det som er igjen av den for oss arkeologer. Slik at vi fikk det i profil. Det ble også funnet ett til rett bak. Også i dag har leken "bein eller tre" blitt lekt flittig. Det er ikke så lett å se med første øyekast hva som er hva etter noen hundre(?) år under bakken. 

Ser du forskjell på bein og tre?
Fasit: øverst til venstre: treverk. Nederst til venstre: Fiskebein. Midten:Bein. Venstre: brent bein. 

I dag gikk det også sport i å dokumentere funnene. Etter at funnene er blitt plottet inn med hjelp av totalstasjonen tok vi prøver av de. Å ta prøver av stolpehull er rett og slett så enkelt at vi tar en bit av treverket inn i en pose som har fått sitt eget id.nr. Så tar vi disse med oss til Tromsø for videre utforskning. Et stolpehull er rett og slett spor etter stolpen, etter noen år under bakken blir det til en blanding av torv og tre som har samme fasong som den originale stolpen. Etter dette fjerner vi resten av stolpehullet/treverket og graver videre nedover. 

"hele" stolpehull i egen pose med egen id, som er så heldig som får bli med oss tilbake til Tromsø.

Ser dere stolpehullet? 
Fasit: Den lange mørke stripen nesten midt i bildet.

I felt 2 ble det funnet mye. Etter avtorving og avdekning ble det funnet et området i feltet som så ut som et bål. Vi skulle i dag grave opp bålet for å få en profil av bållaget og for å se dybden. Det viste seg fort at dette var et avfallsbål fra andre verdenskrig. Det dukket opp metallgjenstand etter metallgjenstand. Blant annet kjøretøy-deler, glass, primus, en skosåle, spikere, hermetikkbokser, en kule, fiskekroker, et dørhåndtak, nøkkel, knapper, en skje, grytekjele og en tann av ukjent art. Du vet, alt du trenger i felt. 

Funnene på felt 2. 
Den endelige profilen
Kanskje stammer dette fra et godt måltid :-)

Vi gravde ut flere profiler på feltet, men uten lignende resultater. Så det var flaks at vi fant alt dette. Teorien vår er at enten så er det tyskerne som har brent dette selv, og andre som har gravd det ned. Eller at nordmenn brant og gravde dette ned etter krigen. Uansett så er det spennende for oss ferske (snart) arkeologer å finne et så stort volum av funn. 

- Marthe Olea Stupforsmo, Maximilian Morfeld, Rudi Riber og Birk Ljungfeldt. 



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Dag 4

Dag 10

Dag 8