Dag 3

 Heia Bloggen!


Foto: Funn av bein

I dag, den 12. August 2020 hadde vi vår tredje dag av feltkurset. Frokosten startet kl.08.00 og vi skulle være klare til å dra kl.08.45. Vi startet med at en liten gruppe på fire fikk opplæring i å sette opp totalstasjonen. Men resten av dagen hadde bare 2 ansvaret videre med å registrere funn og måle opp punkter. Resten av gjengen brukte måleband til å måle opp ruter på feltet. Rutene skulle være en firkant på 1x1 meter. Dette fordi det blir mer oversikt over funn og arbeidsplassen holdes ryddig. 

Foto: 1x1m med arkeologisk grunnutstyr

Ved totalstasjonen fikk vi påpekt at selve maskinen er sykt dyr og måtte derfor behandles forsiktig. Den er robotisk og veldig nøyaktig i målene sine. I en arkeologisk utgravning blir totalstajonen mest brukt til å måle inn eller registrere felt og funn. Det var viktig å huske å sprite hendene før vi tok på utstyret. Etter det fikk vi opplæring i å sette sammen en prismestang som skulle brukes i sammenheng med totalstasjonen. Har man riktig innstilling vil laserpunktet på totalstasjonen følge prismestangen hvor en man er i feltet. En morsom ting med dette utstyrene var å forsøke å få den lille prikken inn i sirkelen, kalt libellen, som viser at de står i vater.

Foto: Totalstasjonen med den fine utsikten.

Etterhvert fikk vi endelig begynt med å grave i feltet igjen. Denne gangen fikk vi skrape oss lengre 5 cm ned. I løpet av skrapingen ble det gjort en del små funn. Da snakker vi en del bein, noen fragmenter av krittpipe og litt glassbiter. Der var også funnet tenner, trestokker og keramikk. Fokuset for de fleste var på sin firkant på 1x1 meter, med 1 meters avstand mellom hverandre. Noen av de andre i klassen holdt også på med sold, som skiller det grove jordpartiklene fra det finere, for å kunne finne eventuelle funn som sneik seg unna første gjennomgang.

Foto: Her tester Birk Ljungfeldt komforten i sjaktgraven

Det ble også gravd en sjakt for å få frem stratigrafiprofilen, som var formet omtrent som en grav. Med litt enklere ord ble det gravd et kasselignende hull som viser lagene i jorden slik at man får en oversikt over hvor langt vi trenger å gå ned, noe man ikke kan se uten en slik profil. Sjakten hadde blitt startet på i fjor, men ble gravd lengre ned denne gangen og hadde et mål på 2x0,7m. Ved slutten av dagen dekte vi til trestokkene som var funnet med søppelsekker for å kunne beskytte dem fra å tørke ut. 

Foto: Noen av funnene som er gjort

På tur hjem stoppet vi innom den lokale matbutikken for å handle godsaker til ikveld. Planen er å se skrekkfilm og/eller grille mat. Dette var en vellykket dag.

Snakkes i morgen bloggen!

- Solveig Gaup og Kaja T. Vik









Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Dag 4

Dag 10

Dag 8