Heia Bloggen!
Dag 2 startet med at 13 trøtte studenter sto og ventet kl.07.55 på at dørene til frokosthallen skulle åpne. Etter en vellykket frokost ble det pakket lunch, og turen gikk mot utgravningsstedet. De to gruppene delte seg og tok for seg ulike oppgaver, den ene gruppen gikk til hustuft-feltet (felt 1) og begynte å ta bort løssubstans på toppen for å klargjøre feltet for grundigere ekskavering. Den andre gruppen begynte å avtorve ett område som har fått påvist store mengder fosfat. Dette fikk vi vite ved å ha tatt jordprøver av området, som da visste svært høye verdier av fosfat og magnetisk subsebillitet. Arbeidet gikk fremover, og gruppe 2 gikk da videre til å gjøre det samme som gruppe 1 hadde gjort tidligere med å fjerne substans. Dette arbeidet ble utført med en krafs.
Før avdekking av felt 1 Etter avdekking av felt 1
På felt 1 fant vi en flintestein som blir kalt for ildflint. Dette er et meget interessant funn, siden at det er et typisk råmateriale som ble potensielt kunne ha vært brukt for lenge siden. Det ble også funnet noen bein, samt noen spikere. Videre arbeid på felt 1 var å få flere kontekster frem ved å grave forsiktig rundt i feltet.
|
Bilde: en del av en ovndør fra felt 2
|
Det ble gjort flere funn på felt 2. Disse funnene besto av et fiskesøkke, en fiskekrok, spikere, et borr, og en ovndør. Disse gjenstandene ble tatt inn til en nærmere undersøkelse på labben. Funnene ga oss en forklaring på hvorfor det hadde vært høye verdier av fosfat og magnetisme. Det var mye jern-gjenstander som ble funnet i et konsentrert område, som forklarer magnetismen. Det ble også oppdaget flere kullflekker som kan forklare den høye verdien av fosfat, som ofte kommer av mye organisk materiale i jorden.
|
Bilde: Felt 2 etter avtorving |
Det siste vi gjorde var å lage fotogrammetri på hustuft-feltet. Vi la da ned merker i ett rutenett, og to personer gikk og tok bilder fra fugleperspektiv over feltet. Grunnen til dette er for å kunne lage en 3D-modell i et program som blir brukt på pcen. På denne måten kan vi plotte inn funn og interessante ting på denne fotogrammetrien med millimeter-presisjon, og vi kan få et digital oversiktlig ''kart'' over feltet. fotogrametri er ett godt instrument for arkeologer, det gjør at vi kan digitalisere feltet slik at man kan undersøke det digitalt på datan hvor som helst. Den 3D-modellen man får av fotogrametri arbeid er svært hjelpsom for å skape en oversikt over hele feltet og dets funn.
|
Bilde: Fotogrammetri in action |
|
her ser vi hvordan fotogrametriarbeidet ser ut som et sluttprodukt på dataen. |
Etter en hard dag nr.2 så ble det en velfortjent middag, sosiale aktiviteter og til slutt en god natts søvn.
-Rudi Riber, Birk Ljungfeldt og Elias Larsen Barstad
Kommentarer
Legg inn en kommentar