Dag 1

 Heia bloggen :-) 

Mandag 10.august 2020, klokken 09:15 sto vi i plutselig èn meter fra hverandre for første gang siden Mars. Tidenes lengste sommerferie var herved over. Etter noen minutter med info om de nye smittevernseglene satt vi oss i bilene, og satt nesa mot Skibotn feltstasjon. På feltstasjonen ble vi tildelt rom, vi spiste mat og skiftet før turen gikk videre til felt. 

Max og Marthe fremfor felt og kul lastebil.

Feltet ligger på en slette rett ved siden av E6, det gir oss fordeler som for eksempel å posere kult fremfor utgravningsfeltet med en kul trailer i bakgrunnen. Og ikke minst at vi må bruke refleksvest, det gir dessuten en ekstra profesjonell touch. 

Feltet ligger på et gammelt handelsmarked, som i dag heter Nálluvuohppi. Skibotnmarkedet er et av de eldste handelsmarkedene i Nord-Norge, og dette markedet var viktigere enn markedene i Nordreisa og Kvænangen på grunn av beliggenheten. Skibotn er et naturlig knutepunkt og ferdselsåre mellom innland og kyst. En

slik beliggenhet er viktig for handelsmarkeder og selvgrodde markeder. I 1820 ble markedet flyttet fra Nállauvuohppi til den andre siden av skibotn-elva. I følge lokal fortellertradisjon ble det flyttet på grunn av at det ble vanskelig for større skip å legge til kai. 
I begynnelsen var det markeder i to perioder i året, men fra 1840-1914 ble det holdt 3 stk ila året. Det sies at markedene ga liv og røre i alle år. i 1900 ble markedet nevnt i Morgenbladet, der noen besøkende sørfra beskrev det slikt :

 "Men tre ganger om Aaret - i November, Januar og Marts - holdes her Marked, og det ellers sak forladte Strandsted ser seg plutselig omskapt til en folksom siden Smaaby". 

 

Handelen på Skibotn ble offentlig godkjent først i 1837, men det er likevel tydelig at Skiboten var et sted for handel og vareutveksling lenge før dette. I 1608 ble det sendt inn en klage fra Birkarlene der det står 

 

”Till thet første hafver han 1608 wdhi Lingen Nederriffuedh alla Birkarlarenes bodar och huss som der i månge Fougdter tijdh før hannom obehindrat ståt hafver och utkastat på Marken under øppen himmell før hundh och ram, vår Nådigeste konungh och Herres fiscke sckat”

 

Markedsbodene har i følge kilden stått i skibotn uhindret gjennom mange «fogders tid». 

 

Det er et stort kulturmiljøet på Nálluvuohppi. Det er mye arkeologiske strukturer som runde gammetuft lignende konstruksjoner og til mer rektangulære hustufter. Det er den gammetuft lignende konstruksjonen vi skal undersøke :-) Vi har også åpnet et felt noen meter nord fra konstruksjonen der det i fjor ble gjort jordprøver som viste til store mengder fosfat. 

Avtorving

Første dagen gikk ut på å utfordre biceps, triceps og lårmuskler. Lettere sagt: avtorving. Værgudene ga oss varmt men overskyet vær, som er perfekt når det skal utføres hardt fysisk arbeid. Vi fant fort ut at det var en grunn for at Johan ga klar beskjed om at dette ikke var et moteshow, for det tok sikkert fem min så var buksene skitten av sand.

Underveis i avtorvingen kom det frem kull, ildflint, rester av treverk, èn spiker og litt bein. Til stor beundring for samtlige studenter. Det må være morsomt å være lærer når du for første gang slipper ferske arkeologi-studenter løs i felt. Et hvert funn gir en lykkerus man bare ser i barnehagen når barna finner en mark. Det tar dessuten litt tid å avtorve for første gang, for man tror jo at en hver flat liten stein er noe kult og spektakulært. Men man lærer etter hvert at man ikke trenger å snu på hver eneste stein. 

Funn av bein
Funn av tre



Når 13 ivrige studenter avtorver skjer ting kjapt. På en dag klarte vi å avtorve hele tuften. 
Vel tilbake på feltstasjonen ble vi møtt med en nydelig middag. Etter det gikk tiden til å utforske resten av stasjonen. Gutta fant en badstu som de selvfølgelig måtte prøve. Til og med grillhytta ble innviet første dagen. Vi fant fort ut at her skal vi fint få til å bo i 12 dager. Vi må forresten gi en ekstra takk til husmoren på stasjonen som serverer oss både frokost og middag hver dag. Uten mat og drikke duger arkeologen ikke. 

Ferdig avtorvet

 - Marthe Olea Stupforsmo og Maximilian Morfeld.




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Dag 4

Dag 10

Dag 8